torsdag 7 juli 2011

Budapesttårta

Imorgon är sista dagen på mitt nuvarande jobb. Efter semestern börjar jag jobba på Vintergatans förskola på Kålgården. Det känns alltid jobbigt att sluta på en arbetsplats, man vet ju vad man har, men det kommer nog att bli bra.

Idag bjöd jag kollegorna på tårta. Budapestlängd är grymt gott tycker jag och jag har sett att det finns som tårta att köpa och bestämde mig för att göra en sådan. Den blev supergod om jag får säga det själv. Här är receptet, väldigt tydligt skrivet.

Budapesttårta

Ingredienser
6 äggvitor
3,5 dl socker
2,5 dl hela hasselnötter eller 150 g malda
1 dl vetemjöl
1 msk kakao
Fyllning:
5 dl vispgrädde
Jordgubbar

Gör så här
1. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Du ska kunna vända skålen upp och ned.
2. Vispa i sockret lite i taget till toppig maräng. Du ska inte kunna känna sockerkornen i smeten.
3. Mal nötterna eller kör dem i matberedaren. Blanda dem med mjöl och kakao.
4. Vänd försiktigt ner nötblandningen i äggviteblandningen. Rör inte mer än det behövs, bara så att det blandas. En slickepott är bra att röra med.
5. Rita upp 3 cirklar på bakplåtspapper med en mattallrik som mall. Fördela smeten i cirklarna och bred ut den jämnt.
6. Grädda i mitten av ugnen i 175˚C i 15-20 minuter (19 min. blev bra i min ugn). Det gör inget om bottnarna känns väldigt hårda i kanten för de mjuknar när de fått ligga en stund i kylen med fyllningen emellan.
7. Stjälp upp tårtbottnarna på ett bakplåtspapper. Ta sedan bort pappret från baksidan av bottnen. Låt ligga och svalna helt på gallret.
Jag la ett bakplåtspapper över bottnen och ett ugnsgaller över. Sen höll jag i kanten och vände snabbt upp och ner.
8. Vispa grädden och dela jordgubbarna i mindre bitar. Spara några jordgubbar till dekoration.
9. Botten 1: Vänd bottnen med maränger nedåt. Jag gjorde så för att inte blöta ner den krispiga marängen med grädden men det spelar nog egentligen ingen roll. Klicka på grädden och bred ut den jämnt. Lägg på hälften av jordgubbarna.
10. Botten 2: Lägg på bottnen med den krispiga marängen uppåt ovanpå botten 1. Bred på grädde och lägg på de delade jordgubbarna som är kvar.
11. Botten 3: Smält choklad och sleva på fram och tillbaka över bottnen med en sked. Lägg sedan på bottnen och dekorera med de sparade jordgubbarna och grädde.

Jag vet att jag skrivit i nästan alla recept att jag tycker att ni ska prova att baka men i detta fallet tycker jag att ni måste prova att baka denna smaskiga tårta. =)
Kram

2 kommentarer:

  1. Det är alltid spännande att börja på ett nytt jobb, lycka till!

    Tårtan ser ursmarrig ut.
    kram Annika

    SvaraRadera
  2. Budapest är ju bara sååå gott, kul idé att göra den som tårta istället för en längd! Bröllopskortet var jättefint! Har fortfarande inte testat att göra kaffefiltersblommor, måste ta mig i kragen och göra det. De blev ännu snyggare med utstansade blommor.
    Ha en skön semester och njut av ledigheten!
    Kram kram

    SvaraRadera