torsdag 28 juli 2011

En fantastisk semester!

Nu eller rättare sagt sen i söndags är jag hemkommen från en underbar semester i Skottland. Det var jag, sambon och mina föräldrar som åkte tillsammans. En vecka var vi iväg.
Vi åkte med Ryanair till Edinburgh där vi hade bokat en hyrbil. Spännande att köra både på "fel" sida av vägen medan man sitter på "fel" sida i bilen, men pappa klarade det galant trots alla tusen rondeller de har i Skottland.


Vi började vår resa genom att åka till St. Andrews och gå runt på golfbanan. Kolla in den här bunkern, den vill man inte komma i.


Andra dagen, efter att vi stannat i Dundee över natten, körde vi längst östkusten och stannade till vid Dunnottar castle. Jag älskar slott både ruiner och bebodda! Jag tycker att det är spännande att gå runt i ruinerna och tänka på hur det kunde vara på tiden då det bodde folk där. Med tanke på Dunnottars läge kan man tänka det inte var så lätt att inta. Härifrån försvarade man 1652 de skotska kronjuvelerna mot engelske Oliver Cromwell’s maktfullkomliga här. Slottet har också varit scen för Zeffirelli’s filmversion av Hamlet från 1990, med Mel Gibson i huvudrollen. Får nog se om jag hittar den filmen. Sulle vara kul att se.
Underbar utsikt verkar visst måsarna också tycka.


Här sitter jag framför smedjan.
. 
 Efter bestsöket på slottet åkte vi vidare upp till Elgin, där vi stannnde över natten. Dagen efter besökte vi Aberlour whiskydestilleri. Intressant med både rundtur och whiskeyprovning. Här fick man tappa upp en egen flaska med whiskey. Det gjorde min kära far. =)


Hela gänget samlat.
Dagen fortsatte med att åka upp via Inverness och ner längs med Loch ness. När man ser på dess mörka vatten kan man lätt förstå att folk ser både det ena och det andra i dess vatten. Jag såg dock ingen Nessie. Urquhart castle som ligger vid Loch ness var en besvikelse. Så mycket turister och väldigt turistanpassat. Då var Dunnottar castle mycket intressantare.


Urquhart castle med Loch ness i bakgrunden.
Vi forsatte mot Fort william där vi stannade i två nätter. Fort william ligger vid Ben Nevis som är Skottlands högsta berg. Dagen vi var där åkte vi rund i bergen, vandrade lite och kollade mycket på den storslagna naturen.


Glen coe - De här tre topparna kallas för de tre systrarna. Synd bara att min kamera inte har den vidvinkeln så att ni ser det jag såg, men mäktigt var det.

Det växte orchidéer fritt.


Vi stannade till vid en Skottsk episcopal kyrka med kykogård.
Vi kom till Skottland på söndagen och på torsdagen var vi påväg tillbaka till Edinburgh där vi tillbringade två hela dagar. Edinburgh är en helt fantastisk stad med mycket att titta på men det gäller att man gillar pubmat. I Skottland är det stårt att få tag på annat och det serverade pommes till allt. Jag åt vanlig paj en kväll och till det fick jag såklart pommes. Tänker inte äta det mer nu på ett tag. Haggis var nog det enda som man inte fick pommes till, det serverades till potatismos och någon sorts rotmos.


Mycket godare än det ser ut - "Haggistower" med whiskeysås och ett par havrekex.


Svårt att få en bra bild av Edinburgh castle eftersom det ligger på en kulle...


... men utiskten är fantastisk. Den gröna plätten längst ned till höger är en begravningsplats för soldaternas hundar.
Här är vi vid Holyrood palace. Här bor drottningen av Storbritannien när hon är på besök i Skottland. Vi gick runt och blev guidade med små bandspelare. Nu vet jag allt om slottet. =)


Utikt från borggården - Sir Arthur's seat. Ser ni att det ser ut som en stol i berget.
 Här är en bild på en helt vanlig korsning. Såhär såg de flesta husen ut.


Nu har ni fått hänga med på visning av min semester. Hoppas att ni orkade med hela. Det togs en mängd bilder, omkring 400 st under veckan. Vad bra det är med digitalkamera! =)

Skriv gärna en kommentar om ni gör ett besök här på min sida.

Hoppas att ni har det bra!
Kram

2 kommentarer:

  1. Skottland är absolut ett ställe jag vill resa till någon gång. Kul att få se bilder!
    kram Annika

    SvaraRadera
  2. Svar på din fråga: Gorjuss stämplarna finns att köpa på lite olika ställen i Sverige faktiskt, köpte mina hos Brunkullan, men har sett dem hos Mollys scrapbooking och på något mer ställe.
    kram Annika

    SvaraRadera