måndag 16 maj 2011

Butterkaka i långpanna

Imorgon är det dags för mig  att ha tisdagsfikat igen. I min favorittidning Hembakat (3/2011) har jag hittat ett recept på butterkaka. Har aldrig provat att göra den innan men kan det bli fel med kanelbullar fyllda med massa smör, socker och kanel som står på krämig vaniljkräm.

Kan berätta efter imorgon hur det smakade men ger er ändå receptet och ett par bilder.

Butterkaka i långpanna
50 g jäst för söta degar
2 dl standardmjölk
200 g mjukt smör
3/4 dl strösocker
2 ägg
10-11 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt

Fyllning 1
4 dl vaniljkräm

Fyllning 2
200 g smör
1 1/2 dl strösocker
1-2 msk malen kanel

Pensling och garnering
1 ägg
florsocker

Gör såhär:
  1. Klä en långpanna, ca 25x40 cm, med bakplåtspapper
  2. Smula ner jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37 grader, fingervarmt. Häll den över jästen och rör tills jästen har löst sig.
  3. Klicka i det riktigt mjuka smöret. Kör det i ca. 15 sek. om det inte är helt mjukt.
  4. Blanda i socker, ägg och mjöl.
  5. Arbeta degen med degkrokar eller kör den i assistenten i 8-10 min.
  6. Tillsätt saltet och arbeta degen några minuter till.
  7. Låt degen jäsa under bakduk på varm plats i ca. 40 min. Under tiden gör du fyllningarna.
  8. Fyllning 1: Gör vaniljkrämen enligt förpackningen så att det blir 4 dl. Låt vaniljkrämen stå kallt medan degen jäser.
  9. Fyllning 2: Rör mjukt smör, socker och kanel till en smet.
  10. När degen är färdigjäst, ta ut 1/3. Kavla ut den biten till en platta med samma mått som bakformen, ca 25x40 cm. Lägg den tunna degplattan i formen. Bred vaniljkrämen över degplattan.
  11. Kavla ut resten av degen tillen ca. 60x30 cm stor degplatta. Bred fyllning 2 över ytan och rulla ihop från långsidan.
  12. Skär rullen i 24 bitar. Lägg bitarna på högkant i vaniljkrämen, ganska tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg.
  13. Låt butterkakan jäsa utan bakduk på varm plats i ca. 40 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  14. Grädda i nedersta delen av ugnen i ca. 25 min. Låt kakan svalna och pudra florsocker över innan du skär upp den.
Kakan innan jäsning
Kakan efter gräddning i ugnen











Det luktar verkligen ljuvligt i hela lägenheten. =)

Ha en bra vecka!

kramkram

3 kommentarer:

  1. Mums filibabba! Det ser såååå gott ut! Gissar att den blev uppskattad?!

    Hoppas du har det bra+! Skickade ett mail till dig ang. vår hm hm c-uppsats... Tror du att du kan skicka den slutliga versionen till mig igen...Hittar den inte på min dator....

    Må så bra! Kram

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Den tidningen är verkligen min favorit också! Finns ju hur många smaskiga recept som helst som skulle vilja testa.
    I helgen bakade jag Rabarberkakan på sid 8, supergod, gärna med lite grädde till, mums =)
    Butterkakan verkar också riktigt god!

    Kram å dig

    SvaraRadera
  3. Kan det verkligen bli 24 bullar på bara 2 dl degvätska? Hälsningar Arne

    SvaraRadera