torsdag 5 november 2009

Glögg

Det är ett tag kvar till jul, men en del grejer gäller det att ha framförhållning med.

Jag och sambon fick en inbjudan till glöggfest som är i början av december och jag började räkna på hur många veckor det var till dess. Jag brukar göra egen glögg och det är kul att ta med en flaska när man går på just glöggfest. 4 veckor kvar! Bäst att leta fram receptet på glögg och se hur många veckor den ska stå.
4 veckor var det, så igår handlade jag ingredienser och kl 21.30 stod jag och blandade ihop allt i en spann. Om man såg mig då genom fönstret skulle man nog undra vad jag gjorde. Tur att vi bor på tredje våningen. =)

Det har redan börjat lukta gott och juligt i köket. Iaf om man vet vad man ska lukta efter. =)

Här är receptet på den godaste glöggen man kan tänka sig:

GLÖGG
(ca 6 liter)

5 liter svagdricka
2,5 kg socker
1 pkt jäst
500 g russin
½ kkp nejlikor (ca 3 påsar)
1 bit ingefära
1 påse hel kardemumma
5 stora, skivade, råa potatis

Gör såhär:
1. Häll svagdrickan och sockret i en 10 liters plasthink. Rör om ordentligt!
2. Rör ut jästen med lite av blandningen. Rör sedan ner jästen i hinken. Rör väl!
3. Blanda i alla kryddor, russin och potatisen. Rör väl!
4. Lägg över en bricka eller dyl. Låt stå i rumstemperatur i 3 veckor. OBS! Rör ej!
5. Sila i durkslag, sen genom duk. Låt klarna i hinken, ca 1 vecka.
6. Tappa upp på flaskor.


Ni glömmer väl inte att hösten är mysets årstid, så ha det bra och mysigt!

Kram

1 kommentar:

  1. Tack för en jättetrevlig dag igår! Det måste vi göra om =)

    Har börjat pyssla lite smått idag med mina nya braiga inköp, men inte fått ihop nåt färdigt än.

    Kram kram

    PS Ser fram emot att få smaka din glögg nån gång ;-)

    SvaraRadera